!

 Vävstugan i Nyhem

Vävstugan började sin verksamhet 1973 på Vängåvan. Bland de första medlemmarna i föreningen kan nämnas: Ann-Marie Hägg, Greta Svensson, Anna-Greta Hansson, Asta Månsson, Elsy Sandbom, Maj-Lis Hjelm och Lilly Rönngren. Under åren har vävstolarna flyttats runt i byn. Vävstugan har varit inrymd i Stenhuset, P-O:s (=huset bakom affären), Prästgården, Solbacken och två gånger på affären.

Styrelsen består sedan 2001 av Britt-Inger Isaksson, Kaisa Widén och Marie Bjänndal.

Idag finns vävstugan i gamla affären. Det finns tre vävstolar och gott om plats för allt som behövs till vävningen. Mycket har vi fått till skänks från olika håll, till exempel från Bräckes nedlagda vävstuga eller från personer som slutat väva på grund av sjukdom.

Det är mycket arbete innan själva vävandet startar. Fördelen med vävstugan är att vi hjälps åt. Först ska väven planeras. Vad ska vävas? Vilket vävgarn ska användas? Vilka färger ska det vara? Hur bred ska resultatet bli? Hur lång ska vi göra varpen? Sen startar vi med att varpa garnet, ofta 20-30 m. Sen flätas den ur varpstolen. Vi förskedar och drar på. Så följer solvning och skedning. Tramporna ska knytas upp och varpen ska knytas fram. Alla dessa moment kräver kunskaper och erfarenhet. Men sen att väva, det kan alla med intresse och tid. Är man ovan så kan man få hjälp att komma igång. Det är roligt att se ett eget alster växa fram.

För att finansiera vävstugans hyra och inköp av garner, så brukar vi ha en liten julmarknad med lotterier och försäljning tillsammans med sångkören. Det brukar vara uppskattade tillfällen för byborna att ses och prata en stund.

De senaste två somrarna har vävstugan också stått för sommarcaféet i affären. Då har många hjälpt till för att ge Hovdsjö 1:70 extra inkomster.  Vi är inte så många i byn, men tillsammans kan vi uträtta både det ena och det andra.

Varmt välkomna till vävstugan